Cinsel İlişki İle Geçen Ve Bulaşan Hastalıklar
Cinsel ilişki ile geçen hastalıklar hafif olabileceği gibi ağrılı, rahasız edici hatta hayatı tehdit edici olabilir. Vücuttaki nemli bölgelerde gelişen bakteri ve virüsler bu enfeksiyonlara neden olurlar.
Cinsel İlişki İle Geçen nasıl yayılır ?
Çoğu Cinsel İlişki İle Geçen hastalık cinsel ilişki esnasında vücut sıvılarının teması ile geçer. Cinsel temas vajinal, oral yada anal yolla da olabilir. Enfekte kan teması ile de geçen hastalıklar da vardır. Örneğin, bir Cinsel İlişki İle Geçen hastalık aynı enfekte şırıngayı paylaşan kişiler arasında bulaşabildiği gibi bir diğer Cinsel İlişki İle Geçen hastalık varsa hasta anneden hamilelik veya doğum sırasında bebeğe geçebilir. Cinsel İlişki İle Geçen hastalıklR rutin temas ile örneğin el sıkışma veya giysiler yada tuvalet yoluyla bulaşmazlar.
Cinsel İlişki İle Geçen hastalıkların belirtileri nelerdir ?
Sıklıkla bir herhangi bir belirti yoktur. Eğer varsa Cinsel İlişki İle Geçen hastalığı gösteren belirtiler şunlardır: Vajinadan gelen olağan dışı bir akıntı veya kötü koku , Alt karında ağrı ,Normal mens periyodu dışında vajinal kanama , Cinsel ilşki esnasında vajina dibinde ağrı , İdrar yaparken veya dışkılama esansında yanma ve ağrı , Sık idrara çıkma, Kasıklarda ağrı, Cinsel organlarda yanma veya kaşıntı , Pensiten gelen akıntı yada çamaşırda lekelenme, Cinsel organlarda, anüste veya ağızda şişlik, kızarıklı veya yara
En sık görülen Cinsel İlişki İle Geçen hastalıklar nelerdir ve nasıl tedavi edilirler ?
Klamidya: Cinsel İlişki İle Geçen hastalıkların arasında en sık görülendir ve vajinal, oral yada anal ilişki ile geçebilir.Genellikle belirti vermez. Erkeklerde, eğer belirti var ise, bu tipik olarak idrar yaparken yanma ve peniste akıntı şeklinde olur. Kadınlardaki belirtiler arasında adet dönemi dışında kanama, ağrılı idrar yapma, vajinal akıntı ve alt karında hafif ağrı sayılabilir veantibiotik ile tedavi edilir.
Bel Soğukluğu- Gonore Vajinal ilişki , oral veya anal ilşki ile geçebilir. Klamidya enfeksiyonu gibi sıklıkla belirti vermez. Belirtiler, vajen yada penisten akıntı ve ağrılı idrar yapma şeklindedir. Gonore de antibiotiklerle tedavi edilebilir.
Frengi - Sfiliz : Vajinal temas , oral ya da anal ilişki ile geçebilen ve nadiren de olsa hayatı tehdit edebilecek bakteriyel bir enfeksiyondur. Sfiliz eğer tedavi edilmezse felç yada menejit gibi durumlarla sonuçlanabilen ileri safhalara dageçebilir.
Cinsel Uçuk - Genital Herpes: Herpes simplex, HSV-2 virüsün sebep olduğu bir enfeksiyondur ve vajinal oral veya anal ilişki sırasında enfekte alanlardaki cilt temasi ile bulaşır.. Virüse karşı bazı ilaçlar kullanılabilmesine karşın kesin bir tedavisi yoktur.
AIDS; AIDS, bağışıklık yetersizliği virüsü HIV 'nün bulaşması ile meydana gelen ve kesin tedavisi olmayan, ölümcül bir hastalıktır. En sık olarak vajinal ve anal seks ile bulaşan hastalık vücudun bağışıklık sisteminine saldırır. Aynı zamanda ortak kullanılan şırıngalar, keskin cisimlerle derinin yaralanma sı ile kan yolu ile veya enfekte anneden çocuğa hamilelik ve doğum yoluyla da geçebilir.
Trikomonaz Enfeksiyonu : Genelde genç, cinsel aktif kadınları etkileyen, cinsel ilişki ile geçen bir hastalıktır. Bazen hiçbir belirti yoktur fakat ancak belirti olduğunda çok kötü kokulu ve köpüklü, sarı-yeşil vajinal akıntı, vajinal kaşıntı ve kızarıklık, cinsel ilişki esnasında ağrı, alt karın ağrısı ve sık idrara çıkma yada idrar yaparken yanma görülebilir. Erkeklerde ise belirtiler penisten akıntı, veya ağrılı idrar yapmayı içerir. Antibiotiklerle ile trikomonas kolaylıkla tedavi edilebilir.
HPV , Kondilom - Genital siğiller: Bu tip siğillere HPV virüsü neden olur ve vajinal oral ya da anal ilişki ile geçer. Sonuçta penis, vajina girişi veya anüs etrafında ağrısız, kondilom olarak adlandırılan karnıbahar görünümde, yumuşak siğiller ortaya çıkar. HPV virüsün kesin bir tedavisi yoktur ancak cinsel siğiller cilde uygulanan ilaçlar ya da dondurma, elektrikle yakma veya ufak cerrahi müdahalelerle ortadan kaldırılabilir.
Hepatit B, B Tipi Sarılık: Hepatit B vajinal, oral veya anal ilişki ile geçebilir. Aynı zamanda enfekte şırıngalar ve cilt yaralanması sonucunda kan yoluyla da geçebilir. Hepatit B virüsü taşıyan hastaların üçte birinde bir portördür yani belirti görülmez. Hepatit B karaciğer hücrelerine etki ettiğinden siroz, karaciğer kanseri, karaciğer yetmezliği, hatta ölüme yol açabilir. Karaciğer hastalığını gösteren belirtiler koyu renk idrar, karın ağrısı ile göz beyazları ve cildin sararmasıdır. Kronik enfeksiyonu tedavi edebilen bazı ilaçlar olmasına rağmen Hepatit B'nin kesin tedavisi yoktur. Korunma için en iyi yöntem aşılanmadır.